En behaglig läsning

Ska du kunna sjunka in i en bra bok är rätt belysning en av de allra viktigaste sakerna. Att ha för mörkt kan göra att du får svårt att koncentrera dig, men även för mycket ljus kan påverka på ett negativt sätt. Har du solen i ögonen kan du till exempel bli bländad så att det inte går att läsa alls. Med hissgardiner kan du begränsa mängden ljus som kommer in från dina fönster. I kombination med rätt belysning kan du ge din läsning de allra bästa förutsättningarna.

Vad är hissgardiner egentligen?

Hissgardiner är som ett mellanting mellan en rullgardin och en gardinkappa. När gardinen är uppdragen liknar den mest en gardinkappa, och täcker bara den övre delen av fönstret. När den är nerdragen ser den ut som en rullgardin. Du kan hitta hissgardiner i olika slags tyg, där vissa precis som en rullgardin stänger ute det mesta ljuset. Andra är gjorda i tunnare tyg och släpper igenom en del ljus. Det finns hissgardiner i olika stilar. Många förknippar dem med en lite lantlig och gammaldags stil, men det finns även hissgardiner som är moderna och har ett mer strikt utseende.

Rätt ljus för din läsning

Ljus är viktigt. Det är ingen slump att det finns regler och föreskrifter om hur ljusmiljön ska vara på arbetsplatser. Även om ditt bokintresse och ditt läsande inte är del av ditt jobb kan du tänka lite på samma sätt. Det som är viktigt på en arbetsplats är viktigt även när du vill koncentrera dig av en annan anledning, till exempel för att du tycker om att läsa. Ljuset ska då inte hindra dig från att göra det du vill, så det ska varken vara för ljust eller för mörkt. Du ska inte behöva anstränga dig för att se vad det står – då är det för mörkt. Helst ska du också släppa in dagsljus i rummet. Det är viktigt eftersom det är dagsljuset som ger dig möjlighet till en dygnsrytm. Det hjälper dig att förstå vilken del av dagen det är och gör att du varvar ner när kvällen kommer.

Vad spelar dåligt ljus för roll?

Sitter du och läser i dåligt ljus en kortare stund har det förmodligen ingen större betydelse. Gör du det längre än så kan du bli trött i ögonen och det finns risk för huvudvärk. Dålig belysning kan även göra att du blir spänd i rygg, skuldror och nacke. Att det blir så beror på att du kommer anpassa huvudet eller kroppen för att kunna se så bra som möjligt. Du kanske böjer dig fram på ett sätt så nacken blir spänd, eller så vrider du dig lite åt sidan för att inte bli bländad av solen. I längden kan spänningar i kroppen bli plågsamma, så har du en plats där du brukar sitta och läsa är det bra om du anpassar den. Med hissgardiner i tunnare tyg kan du begränsa skarpt ljus utifrån och samtidigt släppa in dagsljus. Tillsammans med en lampa utvald just för din läsning kan du få rätt belysning för ditt bokintresse.