Astrid Lindgren för unga och gamla

 

En av Sveriges, och världens, mest lästa och älskade barnboksförfattarinnor var Astrid Lindgren som än idag underhåller och fängslar barn och vuxna jorden runt. Denna älskade smålänning föddes år 1907 och visade tidigt tecken på att ha en förkärlek för bokstäver. Efter att hon gått ut grundskolan började hon jobba som korrekturläsare men skrev egna små alster som framförallt publicerades i lokala tidningar.

Lindgren levde ett för sin tid ganska udda och modernt liv och fick bland annat barn med sin älskare, en gift chefs-redaktör för den tidning som hon arbetare, liksom deltog aktivt i olika samhällsfrågor. Hon tappade aldrig kärleken för skrivande och en av hennes kändaste böcker, Pippi Långstrump, skrev hon efter att ha hittat på historien för sin lilla dotter.

Astrid Lindgren skrev till sist ett 40-tal böcker, varav många blev teateruppsättningar, filmer och TV-serier, som till exempel Emil i Lönneberga, Mio min Mio, Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta. Hon har publicerats på 101 språk och sammanlagt sålt 145 miljoner böcker. Inte illa för en liten jänta från Vimmerby! Gillar man hennes böcker bör man heller inte missa hennes underbara temapark Astrid Lindgrens Värd som ligger i Vimmerby!