En bra biografi

 

Ordet ”biografi” kommer ifrån grekiskans bio: liv, och grafi: skrift. Med andra ord är en biografi en livs-skrift och handlar alltså om olika människors öden och äventyr. Det finns många bra och intressanta biografier som är väl värda att ta del av och det som är så underbart med att läsa om människors liv är all den historia och samhällsliv som kommer omkring det. En biografi är inte bara en biografi, den är också ett moment i historien som frusits i tiden!

Beroende på vad man är intresserad av så finns det en myriad av bra biografier som handlar om mer eller mindre kända personer: politiker, musiker, skådespelare och folk som är intressanta i allmänhet. Gillar man musik och popkultur kan förmodligen Patty Smiths bok om hennes relation med den kontroversiella fotografen Robert Mappelthorpe vara spännande medan Manson av Jeff Guinn erbjuer ger skräckblandad förtjusning bland dem som vill läsa om den ökände massmördaren.

Heinz Hegers bok om homosexuella män i nazisternas koncentrationsläger är både läsvärd och gripande medan Mats Jonssons bok Mats kamp handlar om vad det innebär att bli far. Det finns biografier om många olika personer men de är alla djupt fängslande.