Författare och refuseringar

Att vilja bli författare är inte alltid det lättaste; trots att man skriver mycket och ihärdigt betyder det inte nödvändigtvis att man kommer att bli publicerad av ett bokförlag, och man får räkna med refuseringar. Idag är saker och ting något lättare då man kan självpublicera ganska lätt, men utan ett bokförlag som sköter saker som marknadsföring är de inte alltid som man får speciellt många läsare.

Detta har många av världens idag kändaste författare fått erfara och för den som är en kämpande skrivare kan det vara lite uppmuntrande att ta del av en lista över berömda författare som refuserades innan de till sist slog igenom.

Stephen King

Amerikanska Stephen King är idag en av världens framgångsrikaste författare och många av hans alster har både toppat bästsäljarlistor vecka ut och vecka in och flera av de filmer som baserats på hans böcker har också blivit storsuccéer. För att nämna bara några få: The Shining, The Green Mile, Carrie och aktuella IT.

Vad många däremot inte vet om King är att han avvisades många gånger innan han lyckades få ett bokförlag intresserat; enligt honom själv så refuserades hans debutbok Carrie hela trettio gånger!

Rudyard Kipling

Djungelbokens författare fick också känna på refuseringens kalla anlete flera gånger innan han lyckades. Till sist gick det dock riktigt bra då han till och med fick Nobelpriset i litteratur trots att ha, som ett av förlagen motiverade sitt avslag med, ”inte kunde hantera det engelska språket”.

J.K. Rowling

Den brittiska författarinnan till Harry Potter serien var en fattig flerbarnsmor som satt på kaféer och handskrev de berömda böckerna om den lilla trollkarlen. Hon skickade kopior till många av de stora förläggarna och skall ha refuserats hela tolv gånger innan ett mindre företag bestämde sig för att riskerad en publicering. Resten är historia.