Lovord för litteraturen

Det skrivna ordet är en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar. Tänk vad många berättelser vi hade gått miste om hade det inte varit för det. Tänk alla de fina, lugna stunder i sällskap med en bok som aldrig hade hänt vore det inte för alla dessa ord på sidorna och numera även på skärmarna. Vilken är din finaste läsupplevelse?

Själv minns jag min tydligt. Jag bodde i Frankrike och var tolv år gammal. Vi bodde i ett start hus i en förort till Paris. En kväll var jag ensam hemma och uttråkad. Ute var det mörkt och ruskigt. Ett duggregn som aldrig tycktes vilja ta slut. Jag gick omkring i huset och försökte komma på något att roa mig med. Jag var inte sugen på att titta på TV. Inte heller var jag sugen på att gå ner i källaren och bygga på mina modellbåtar.

Högst upp i huset hade jag mitt rum. Precis utanför det hade vi en liten bokhylla. Jag hade aldrig tidigare varit särskilt intresserad av den. Men denna kväll tog jag mig en titt. Jag minns hur mina ögon gick bland bokryggarna. En av dem fastnade jag vid. Det var J.R.R. Tolkiens “The Hobbit” eller “Bilbo” som den heter i svensk översättning. “The Hobbit”, undrade jag. “Vad är en hobbit?”. Kanske var det själva ordet som fångade mitt intresse. Hur det lägger sig i munnen och liksom studsar.

Jag tog fram den ur IKEA-hyllan. Det var en ganska sliten pocketutgåva och jag antar att det var min pappas gamla. På framsidan fanns det en vacker illustration av en illröd drake som låg och vaktade en enorm guldskatt i en grotta. Med ens var min äventyrslusta väckt. I ett svep tog jag med mig boken, gick med bestämda steg in till mitt rum och slog mig ner i min favoritfåtölj med en duns.

Därefter minns jag inte så mycket mer av det som hände runtomkring mig. Familjen kom hem till sist. Jag hade inte kunnat bry mig mindre den stillsamma höstkvällen. Jag var djupt inne i Tolkiens värld, i hans “Middle Earth” eller “Midgård” som det fått heta på svenska, ett låneord från den fornnordiska mytologin. Min fascination för hans berättelser fortsatte i flera år och jag kan stolt säga att jag har läst det mesta han har skrivit. Det gick så långt att jag plastade in hans böcker och jag har kvar dem än i dag i mitt bibliotek. Se efter om du kan utöka din fina boksamling på allaannonser. Det är värt det.

Så tänk vilken tråkig kväll det hade varit utan denna uppfinning. Tänk vilka äventyr mitt tolvåriga jag och så många andra barn och vuxna hade gått miste om hade det inte varit för denna så till synes enkla teknologi – det skrivna ordet. Tänk på det nästa gång du läser.