Varför litteraturen är så betydelsefull

Känslan av att fångas av en berättelse, att sluka varje ord med gränslös aptit och den djupa besvikelsen efter att den sista sidan har vänts och du sitter där ensam kvar efter att ha varit en del av något så stort och uppslukande – åtminstone tills du finner nästa Bok med stort B.

Känner du igen dig? I så fall; grattis!

 

Litteratur förbättrar din kunskap och empatiska förmåga

Böcker ger dig inte bara en blick in i en annan värld eller någon annans perspektiv utan även möjligheten att förstå dem. Varje bok du läser erbjuder dig möjligheten att utöka dina horisonter, att utmana och ompröva dina egna åsikter och perspektiv formade utifrån den verklighet du lever i. Det traditionella talesättet ”att gå i någon annan skor” är sällan så korrekt som när du under en längre tid följer en annan persons liv och handlingar, fiktivt eller inte. Och förutom att det är viktigt för dig och din egen utveckling till en mer kunnig och empatisk individ gynnar det även det övriga samhället. Världen behöver troligtvis fler av dig, än din motsats. Oavsett vad du gör i din verklighet, blir det troligtvis bäst resultat av en bred kunskapsbas och förmågan att pröva nya förhållningssätt istället för att envist hålla fast vid sitt eget.

Litteratur förbättrar din kommunikationsförmåga och ditt kritiska tänkande

Böcker erbjuder dig också förmågan att berika ditt språk och utveckla ditt kritiska tänkande. Även då omvärlden gärna förespråkar och lovordar matematik och vetenskap skulle ingenting existera utan kommunikationen. Förmågan att kunna uttrycka dig, vilket du övar på genom att läsa, problematisera och skriva, är grunden till allt. Genom litteraturen lär du dig att se detaljer och dess plats i ett större sammanhang, förmågan att argumentera för dina ståndpunkter samt insikten om när du bör förkasta dem. Varje bok du lägger till i din samling tar dig förmodligen ännu längre på det här spåret, så varför inte passa på att med bokus rabattkod utöka ditt bibliotek direkt? Ditt nästa stora litterära äventyr väntar samtidigt bara runt hörnet!

Litteratur förbättrar ditt välbefinnande

Förutom att expandera ditt tänkande, din kunskap, empati och kommunikationsförmåga bidrar böcker till ditt välbefinnande. Människan är till sin natur självmedveten, vilket innebär att du oundvikligen reflekterar över ditt eget tillstånd och medvetande. Att läsa böcker om andra människor bidrar således till den sortens reflekterande. Som människa är du helt enkelt i behov av att konsumera konst och litteratur, bland annat för att förstå och problematisera de mänskliga villkoren. Fundera själv över hur du mår när du läser en riktigt bra bok. Oavsett vad som händer i berättelsen du tar del av, och hur det påverkar din känslostämning, finns där förmodligen en känsla av välmående när du tar del av det. Det är det som gör litteraturen så fantastisk, och som konstform är den även otroligt lättillgänglig. Du kan i princip läsa var du än befinner dig. Det enda du behöver göra är att hitta din Bok!