Vanliga människor i ovanliga världar

I bokens värld kan helt vanliga människor hamna på väldigt ovanliga platser. För även om en fantasyroman befolkas av fauner och trollkarlar och andra som hör hemma i den världen, händer det ibland att någon av oss vanliga dödliga trillar in i ett spännande äventyr, ett parallellt universum eller bara en magisk del av vår vanliga värld som vi inte alls kände till. En som råkar ut för det är Hermione i böckerna om Harry Potter. Uppvuxen i en helt vanlig familj med två tandläkare till föräldrar, är det rätt otippat att hon ska visa sig ha talang för att bli häxa. Hon får börja på Hogwarths, den berömda skolan för häxor och trollkarlar, och lära sig allt om förvandlingskonst, att flyga kvast och att blanda magiska drycker istället för att traggla verb, räkna division och plugga in alla världens huvudstäder. Med de kunskaperna i bagaget kanske hon inte ens behöver den specialisttandvård där tandläkare, kan laga hennes hål; Hon kan trolla tänderna hela och fina igen.

En annan flicka som kommer till en magisk värld är Lucy i Narnia-böckerna. Yngst av fyra syskon ramlar hon en dag genom garderoben och in i en förtrollad vintervärld. Där träffar hon faunen Tumnus som aldrig sett en riktig människa. Tänk att hon som tycker att han är en fantasivarelse, själv är lika ovanlig i hans ögon. När Lucy berättar om den här världen för sina syskon tror de bara att hon leker och fantiserar, men tillslut hamnar även de där och får vara med om fantastiska äventyr som slutar med att de kröns till kungar och drottningar av landet Narnia.

 

Böcker där huvudpersonen kommer till en annan, magisk och samtidigt enklare värld, är något som tilltalar många läsare. För visst drömmer vi väl alla ibland om att slippa allt det gråa i vardagen och få vara med om lite äventyr, romantik och magi utan att behöva bekymra oss om läxor, pengar, snöslask och ifall pendeltågen går som de ska.

Ibland blir flykten till en annan värld mer akut. Det händer Arthur Dent, engelsmannen vars hus ska rivas då det ligger i vägen för en ny motorväg. Det problemet verkar dock väldigt litet när det visar sig att hela vår planet ligger i vägen för utomjordingarna vogonernas planer och därför ska sprängas. I sista stund lyckas Arthur fly genom att lifta med ett rymdskepp tillsammans med sin vän Ford Prefect. Ford visar sig nämligen vara en utomjording som vet precis hur man överlever i rymden, även mitt bland fiender och idioter.

Oavsett om bokens huvudperson kommer till en helt annan värld, en annan del av universum eller till en okänd del av sitt eget land, är det ändå en ny värld den upptäcker. Tanken på att det kanske, kanske finns något mer än vår vanliga vardag kittlar vår fantasi.