En författares arbetsplats

Ser du framför dig författaren som sitter där vid sitt gedigna skrivbord i mörkt trä och blickar ut genom fönstret? En kopp kallnat kaffe, en gammal skrivmaskin, högar med papper och ett halvätet äpple. Eller är din bild av författarskapet mer modern? Som en laptop i ett trendigt kafé med en kaffe latte som stående beställning. Var och hur en författare väljer att arbeta skiljer sig verkligen från person till person, men en sak är säker och det är att möjligheterna att välja arbetssätt och arbetsplats är mycket större idag än för bara några årtionden sedan. Framför allt är det bärbara datorer och smarta telefoner som har förändrat en författares möjligheter att bära sin bok och sitt manus med sig och sätta sig på olika platser för att arbeta.

Författaren Susanna Alakoski som skrivit bland annat Svinalängorna berättar att hon ibland brukar åka iväg en vecka i taget för att helt kunna koncentrera sig på skrivandet. Hon tar alltså med sig dator och flyttar sin arbetsplats till någonstans där inte vardagens göromål stör henne. Det är inte alla yrkesgrupper förunnat att kunna göra så. Att fokusera på sitt arbete när man jobbar hemifrån är inte alltid så enkelt, vilket många författare kan skriva under på. När man kör fast i texten är det lätt att istället börja vika tvätt, baka bröd eller fundera på att renovera vardagsrummet. Att då kunna resa bort ibland kan göra underverk för skrivandet.

Ett annat sätt att kunna skriva fokuserat är att helt enkelt skaffa sig en arbetsplats. Om man inte har en egen lokal att tillgå kan man hyra in sig på ett kontorshotell, vilket man hittar genom att söka efter Kontorshotell Stockholm eller vilken ort man nu befinner sig på. Då har man möjlighet att arbeta ostört ett antal timmar per dag, vilket kan vara guld värt om man har familj hemma eller om arbetsdagen helt enkelt känns lite väl flytande och man har svårt att både komma igång och att avsluta. Med en arbetsplats att gå till blir det tydligt när man arbetar och när man är ledig.

En del författare älskar att sitta hemma i soffan i myskläder och oborstat hår, medan andra gärna klär upp sig och sätter sig på ett livligt kafé. Det finns också de som har författandet som en hobby vid sidan av heltidsjobb och familj. För dem handlar skrivandet om att ta vara på de små stunder som finns. Jessica Kolterjahn skrev till exempel delar av sin första roman på bussen mellan hemmet, förskolan och hennes lönejobb. Om man verkligen vill skriva och har drivet behövs ingen dedikerad arbetsplats eller arbetstid, men för den som har möjlighet är det förstås skönare med en skrivbordsstol eller fåtölj än att sitta på en skumpig buss och skapa spännande intriger.