Böcker och läsning

Det finns böcker i olika genrer och för olika åldrar. Det fina med böcker är att de verkligen kan finnas någonting för alla och oftast är böcker med oss genom hela livet. Vi alla har en relation till dem oavsett om det är genom skolböcker, facklitteratur eller bara för läsandets skull. Det som är så charmigt med böcker är att man kan bli helt uppslukad av dem och det blir som att kliva in i en annan värld. I tidningen Språkbruk skriver man om vikten av att läsa hos barn och unga. De skriver att barn får utlopp för nyfikenhet och får träna sig på koncentration genom att läsa men samtidigt så tränas hjärnan i logik, humor och komplexa tankar. Vidare så skriver de att böcker är en källa till fakta vilket är otroligt viktigt för barn och unga att kunna ta del av. Även Stadsbiblioteket i Göteborg lyfter att det är bra att läsa högt för sitt eller sina barn för att det hjälper dem att fylla på ordförrådet och kan göra att man pratar mer om känslor och tankar vilket generar bättre förutsättningar för barnet att förstå sig själv och andra. Samtidigt rapporterar SVT att läsning hos barn minskar! Så, det är inte bara kul att läsa utan även en källa till kunskap och hjärngymnastik!

Det finns även oändligt många platser att finna böcker på och majoriteten av alla människor har nog minst en eller flera böcker i sitt hem. Är man själv intresserad av läsning och böcker och har flera andra i sin närhet som också är det så kanske det är dags att samla ihop ett gäng för att starta en egen bokklubb? Det finns bra verktyg online där exempelvis ungapped.se är ett bra verktyg och sätt att använda för att både bjud in och anmäla sin till bokklubben. Det blir så mycket roligare att få diskutera det man läst tillsammans med andra, eller kunna ge tips som sen kanske blir succé hos de andra.

Det finns böcker man läst och kanske tänkt att “det här skulle jag också kunna skriva”, vilket oftast är lättare sagt än gjort. Det finns många tips för den som själv vill skriva en bok. Det går bland annat att läsa om tips i Metro om hur man skriver en bok på 30 dagar. Där nämner man att det är viktigt att bygga ihop en synopsis så att man för sig själv sammanfattar och får en tydlig bild av vad boken skall handla om. Ett annat tips är att om man drabbas av prestationsångest så ta ett steg tillbaka för att kunna se det ur ett större perspektiv. Den där meningen eller stycket man inte blir helt nöjd med kanske man måste släppa en stund för att ändå fortsätta arbetet för att kunna få mer text att arbeta med. Då kanske det bli tydligare hur man skall förändra det stycket man varit mindre nöjd med.

Så oavsett hur läsningen ser ut i ens liv så fyller den en viktig funktion. Göm inte, läsning och böcker är kul men också viktigt!