Böcker – Harry Potter

Harry potter är en bokserie som har funnits sedan 1997 men det är få människor som tänker på historien bakom boken. Harry potter skrevs av en kvinna vid namn JK Rowling. Som barn visste hon redan att hon ville bli författare men hennes föräldrar tyckte att hon skulle satsa på ett yrke som gav henne ett jobb, därför gick hon på språkskola och flyttade utomlands. Hon kom på Idén till Harry potter när hon satt på ett tåg en dag och började skriva. Det tog däremot väldigt lång tid innan hon släppte böckerna. Hon hade redan skrivit klart alla böckerna när hon tillslut blev godkänd av ett bokförlag som ville köpa hennes böcker. Då befann hon sig i en sliten lägenhet som hon knappt hade råd att betala för.

Harry Potter gav JK Rowling mycket större framgång än vad hon hade vågat hoppas på och än idag fortsätter böcker att skrivas och publiceras. Filmbolag köpte tidigt rättigheterna till att göra filmer och idag finns det lika många filmer som det finns böcker. Varje ny bok och film är ett nytt äventyr som väntar för läsaren. Som alla vet heter den första boken och filmen Harry Potter och de vises sten. Det blev en stor hysteri även för barnen och tonåringarna som köade i timmar för att få sin kopia av boken. På halloween kunde många klä ut sig till Harry potter och på partykungen.se kan du än idag köpa maskeradkostym och klä ut dig till just Harry eller något annan karaktär i serien.

Den första boken tar oss tillbaka till början och berättar historien om Harry, en 11 årig pojke som blir antagen till trollkarlsskola. Efter att ha blivit föräldralös som småbarn, bor han istället hos sin moster och morbror som tar hand om honom. Det ingen riktigt vet är att Harry är en trollkarl och allt detta uppdagas när han blir antagen till Hogwarts. Hans moster och morbror gillar inte detta och försöker hålla Harry ifrån detta. De flyttar till och med långt ut på en ö för att undvika de brev som ständigt kommer. Detta misslyckas och Harry blir hämtad av Hagrid, en storvuxen karl som efter mycket om och men får med sig Harry till skolan.

Det är på Hogwarts som stora delar av boken och filmerna utspelar sig och det gör de också i fortsatta böcker. Harry potter kommer att fortsätta vara en favorit i bokhyllorna en lång tid framöver och även böckerna/filmerna Fantastiska vidunder och var man hittar dem, som handlar om flera år innan Harry kom till skolan. I framtiden ska nya böcker i Harry Potter serien komma ut men i stället för fortsatta historier om Harry och hans vänner, kommer de handla om de olika ämnena som gavs på trollskolan.