Vilka genrer finns det i böckernas värld?

Beroende på vad böcker handlar om är de uppdelade i olika genrer. Det är mycket enklare att till exempel låna på ett bibliotek om du vet vad du vill läsa: en skönlitterär roman, en fantasy, en science fiction eller kanske en faktabok. Vill du läsa mer om artros kan du på så sätt lära dig mer om sjukdomen.

Skönlitterära böcker

Inom denna genre tillhör böcker som handlar om fiktiva karaktärer men storyn kan vara tagen från verkliga händelser. Det finns inga hinder att författaren har ett underlag från verkligheten, men det måste förskönas så att ingen känner igen sig. Man får inte ha korrekta namn eller städer med, för ingen ska känna igen sig själv, någon granne, någon vän eller anhörig.

Till skönlitterära böcker tillhör till exempel deckaren och det är många författare som skriver om mord på olika sätt. Vanligast är att det är poliser som ska lösa ett mordfall, men ibland kan det vara en journalist eller privatdetektiv som lägger sin näsa i blöt och snokar på egen hand och hjälper poliserna att lösa fallet. Deckare är en mycket omtyckt genre inom skönlitteraturen. Ofta är de lättlästa och innehåller spänning.

Fantasy och science fiction

Är också två genrer som ingår i skönlitterära böcker. Fantasy är en story som både kan innehålla människor och olika väsen som karaktärer. De brukar ofta handla om ovänskap mellan två olika väsen och den ena sidan är god och den andra sidan är ond. Författaren har byggt upp en hel stad eller ett land, helt från sin egen fantasi och det brukar inte alls se ut som det gör i verkliga livet. Två böcker som ingår i fantasy

och blivit storsäljare är Sagan om ringen-trilogin och Harry Potter-serien. Dessa böcker såldes oerhört mycket och det slutade med att de filmatiserades. De är populära filmer som miljontals människor över hela världen har sett.

Science fiction är en genre som handlar om framtiden i världen. Författaren har fantiserat ihop en story om att vi människor till exempel bor på en annan planet. Alt känns väldigt surrealistiskt men den som lever får se, kanske vi lever så om några hundra år? En typisk science fiction är Star Wars, där man får lära känna alla möjliga karaktärer som bland annat robotar, men även människor som förflyttar sig genom rymdskepp.

Facklitteratur

Är en genre som är baserad på verkliga händelser. Det kan var studieböcker i olika ämnen eller handla om djur, växter, historia, geografi, medicin, o.s.v. Det som brukar vara omtyckt här är böcker som handlar om kända personer. Är de skrivna av författaren själv kallas de memoarer men är det någon annan som skriver om en känd människas liv kallas det biografi. Många författare som skriver om sina liv brukar få hjälp med skrivandet av en riktig författare eller en så kallad spökskrivare.