Resa i tid och rum

Generationerna som minns tyngden av en lovande bok i handen, som minns förväntan att kasta sig in i handlingen och äventyret som ligger outforskat framför dem har missat en viktig uppgift. Vi måste alla tillsammans berätta om den underbara känslan av att fångas av en berättelse och magin att resa i tid och rum. Det är nämligen magiskt att färdas till miljontals fiktiva världar på det här sättet och befinna sig mitt i händelsernas centrum och nyfiket betrakta det som utspelar sig.

Läsfrämjande verksamhet

Idag ser verklighet annorlunda ut än den gjorde för bara trettio år sedan då biblioteken fylldes av förväntansfulla barn och vuxna. Att få ett eget lånekort till skolbiblioteket och stadens bibliotek var som att få en guldbiljett till Joakim Von Ankas skattkammare. Det var längesedan. Numera sitter barnen framför olika sorters skärmar och uppmaningen att läsa en bok är inget som lockar. Bibliotekarier och lärare vittnar om att de i stor utsträckning sysslar med läsfrämjande verksamhet som inte handlar om att motivera barn att läsa bättre böcker utan som kretsar kring att få dem att läsa överhuvudtaget. Om man själv upplever att det är svårt att få barnen att läsa kan man bland annat använda sig av läxhjälp i Stockholm där My Academy tillhandahåller personliga studiecoacher som hjälper till att nå målen.

Tidsresenärer

Det vi som älskar böcker behöver berätta för kommande generationer är den gränslösa och magiska underhållning som en riktigt bra bok förmedlar. Äventyret som väntar runt nästa hörn, upptäckarglädjen, verklighetsflykten, avkopplingen och alla de oändliga möjligheter som uppenbarar sig när man vågar hoppa från den litterära klippan rakt in i en berättelse. Vi som uppskattar böcker måste berätta att vi egentligen är tidsresenärer som obehindrat kan trotsa fantasins gränser och hitta fantastiska skatter i vårt eget huvud. Om vi låter bli att berätta om spänningen, skräcken, glädjen, mystiken och alla de olika känslostämningar som böcker kan väcka berövar vi våra barn någonting viktigt. Vi gör dem historielösa och tomma. Utan berättelser är vi så mycket fattigare än vad vi kan vara.

Minnen

Det är viktigt att vi delar med oss av alla de böcker vi har i minnets bibliotek. Vi måste tända facklan och ta med oss våra barn till den magiska grottan där världens bästa littertur finns. Där alla karaktärer vi någonsin mött lever mellan pärmarna i sina äventyr. Vi behöver tända gnistan och dela med oss av doften av en gammal bok, tyngden i handen, känslan av de nötta sidorna mot fingertopparna som bär spår av att ha lästs av någon annan någonstans förut. Litteratur och böcker är en oförglömlig uppfinning som människor i historien har fått betala med sina liv för att åtnjuta. Böcker har inte alltid fått vara till för alla. Dela med dig av dina minnen och för böckernas arv vidare. Bjud med dig nästa generation på en resa i tid och rum. Öppna dörren till en annan värld idag.