E-böcker – fördelar och nackdelar

E-böckerna gjorde sitt intåg på bokmarknaden för ett antal år sedan nu, men trots att det finns många fördelar med dessa digitala böcker, har genomslagskraften inte blivit så stor som många hade förväntat sig. En stor del av det beror sannolikt på att bokälskare är något motsträviga till teknik, och föredrar ”en gammal hederlig bok”. En liten del av det beror dock säkerligen på att det faktiskt finns nackdelar med e-böcker.

De positiva aspekterna överväger dock. E-böcker läses till exempel på en så kallad e-reader, eller läsplatta på svenska. Dagens läsplattor har ungefär samma storlek som en pocketbok, med ett minne som har plats för tusentals böcker. Att läsa e-böcker betyder med andra ord att man sparar enormt med utrymme, både i sitt hem och i resväskan – för det är ju särskilt praktiskt när man är på resande fot att inte behöva släpa på fem eller sex böcker för att man ska vara borta i en längre period.

En annan fördel är att det oftast är billigare att köpa e-böcker än att köpa dem i fysiskt format. Den som vill spara ännu mer pengar lånar med fördel även e-böcker på biblioteket – de flesta bibliotek erbjuder idag ett större eller mindre utbud av e-böcker. Om man väljer e-böcker sparar man dessutom lite på miljön, genom att inte köpa ännu en pappersbok.

Det finns dock även nackdelar med e-böcker, så som nämndes inledningsvis. En läsplatta är till exempel beroende av batterier, och i värsta fall kan man därför drabbas av att batterierna dör halvvägs genom en fyratimmarsflygning – något som aldrig skulle kunna hända med en bok. En annan nackdel är att man med en läsplatta tittar på ännu en skärm, istället för papper.

Det är dock inte bara skönlitterära böcker som har tagit steget ut i den digitala världen, utan även kurslitteratur, handböcker och liknande facklitteratur. När det gäller dessa finns det en klar fördel med de digitala versionerna. Som exempel kan nämnas Hpguiden.se, som kan ersätta alla handböcker man läser och övar i inför högskoleprovet. På sajten finns nämligen alla resurser man behöver för att skriva 2,0, från en personlig coach till gamla högskoleprov att öva på. Till skillnad från en bok är sajten dessutom interaktiv, och den tar inte upp någon plats.